Het Laatste Continent
Inhoud

 

Dierenwereld - Vogels

Zuidelijke reuzenstormvogel

 

Wetenschappelijke naam: Macronectes giganteus

Engelstalige naam: Southern Giant Petrel

Aantal: Naar schatting 100.000 volwassen vogels.

Beschermingsstatus: Veilig (IUCN, 2012)

Waar te vinden: De zuidelijke reuzenstormvogel broedt op de Falklandeilanden, Staten Island en eilanden voor de kust van de Argentijnse provincie Chubut, op South Georgia, de South Orkney en South Shetland Islands, eilanden bij het Antarctische continent en Schiereiland, de Prince Edward Islands, Crozet Islands, Heard Island en Macquarie Island. Kleinere populaties vind je op Gough Island, Tristan da Cunha, Diego Ramirez en Isla Noir, Kerguelen, en vier locaties op het Antarctische continent, waaronder Adélie Land. Overwinteren doen ze meer naar het noorden, tot 20° zuiderbreedte.

Spanwijdte: 150-210 cm

Lengte: 85-100 cm

Gewicht: 3,8-5 kg

Uiterlijke kenmerken: Zuidelijke reuzenstormvogels hebben een zware geelgroene snavel met een lichtgroene punt. De meeste volwassen vogels zijn bruingrijs, met een vuilwitte kop, hals en borst. Jonge dieren zijn roetbruinzwart met enkele witte vlekken op hun kop.

 

Zuidelijke reuzenstormvogel

Zuidelijke reuzenstormvogel (foto: Liam Quinn)

 

Voortplanting: Ze broeden op onbeschutte heuveltoppen en vlakten op sub-Antarctische eilanden in kleine losse kolonies. Hun nesten bouwen ze van steentjes of gras. Het broedseizoen begint in oktober. Het vrouwtje legt één ei dat door beide ouders gedurende 55 tot 66 dagen bebroed wordt. Na ongeveer 4 maanden is de jonge vogel zelfstandig en verlaat hij de broedkolonie om over de Zuidelijke Oceaan te zwerven. Na zes of zeven jaar is hij volwassen en klaar om zelf te broeden.

Voedsel: Deze ‘Antarctische aasgieren’ zijn waarschijnlijk de grootste aaseters in Antarctica. Ze eten vooral karkassen van robben, pinguïns en stormvogels. Daarnaast bestaat hun menu uit krill, pijlinktvis en vis.

Bedreigingen: Vele zuidelijke reuzenstormvogels komen om het leven door de commerciële langelijnvisserij. De vogels raken verstrikt in de netten en verdrinken.

Weetjes:

  • De zuidelijke reuzenstormvogel wordt ook wel eens ‘stinkerd’ genoemd, omdat ze in staat zijn om met grote precisie een klodder stinkende olie of voedsel naar zijn aanvaller te spuwen.
  • Broedende vogels leggen tot 15.000 kilometer af om voedsel te zoeken.
  • De zuidelijke reuzenstormvogel heeft de gewoonte om elke broedseizoen naar dezelfde kolonie terug te keren. Sommige broedparen keren zelfs elk jaar terug naar hetzelfde nest.
  • Het zijn aaseters die erg agressief kunnen zijn. Vogels als kaapse stormvogels of jonge albatrossen verdrinken ze of slaan ze dood.

Meer info:

 

 

Naar boven