Het Laatste Continent
Inhoud

 

Dierenwereld - Vogels

Bruine stormvogel

 

Wetenschappelijke naam: Procellaria cinerea

Engelstalige naam: Grey Petrel, Pediunker, Brown Petrel

Aantal: Ongeveer 400.000 vogels.

Beschermingsstatus: Gevoelig (IUCN, 2012)

Waar te vinden: De bruine stormvogel broedt op Tristan da Cunha, Gough Island, de Prince Edward Islands, de Crozet Islands, Kerguelen en in Nieuw-Zeeland op de Campbell Islands en Antipodes Islands. Buiten het broedseizoen vind je ze in Antarctica, Argentinië, Australië, Brazilië, Chili, de Falklandeilanden, Mozambique, Namibië, Nieuw-Zeeland, Peru, Sint-Helena, Zuid-Afrika, South Georgia, de South Sandwich Islands en Uruguay.

Spanwijdte: 115-130 cm

Lengte: 50 cm

Gewicht: 0,76-1,52 kg

Uiterlijke kenmerken: De bruine stormvogel heeft een witte onderzijde. De ondervleugels zijn asgrijs. Hij heeft een zwarte kap en een grijze rug die donkerder wordt naar de staart toe.

 

Bruine stormvogelBruine stormvogel

Bruine stormvogel (foto: World Register of Marine Species / Peter Ryan)

 

Voortplanting: De bruine stormvogel broedt in de periode maart-juli in zelf gegraven legers op steile hellingen met flink wat begroeiing. Het vrouwtje legt één ei dat 52 tot 61 dagen bebroed wordt. De jonge vogels zijn na 102 tot 120 dagen zelfstandig.

Voedsel: Weekdieren, vis en schaaldieren.

Bedreigingen: Ze zijn geen groot slachtoffer van de commerciële visserij. Maar roofdieren eisen een grote tol. Ratten gaan vaak aan de haal met kuikens. Op Macquarie Island is de bruine stormvogel haast uitgeroeid door uitheemse weka’s.

Meer info:

 

 

Naar boven