Het Laatste Continent
Inhoud

 

Dierenwereld - Vogels

Grote pijlstormvogel

 

Wetenschappelijke naam: Puffinus gravis

Engelstalige naam: Great Shearwater

Aantal: Minstens 4 miljoen vogels.

Beschermingsstatus: Veilig (IUCN, 2012)

Waar te vinden: Net zoals de grauwe pijlstormvogel volgt de grote pijlstormvogel een cirkelvormige route. Hij vliegt eerst langs de oostelijke kust van eerst Zuid- en daarna Noord-Amerika, waarna hij in augustus de Atlantische Oceaan oversteekt. Je ziet ze vrij regelmatig aan de zuidwestelijke kust van Groot-Brittannië en Ierland. Daarna vliegen ze weer zuidwaarts, dit keer langs het oostelijke gedeelte van de Atlantische Oceaan. Broeden doen ze op Nightingale Island, Inaccessible Island, Tristan da Cunha en Gough Island.

Spanwijdte: 100-118 cm

Lengte: 43-51 cm

Gewicht: 715-950 gr

Uiterlijke kenmerken: De grote pijlstormvogel is te herkennen aan zijn grootte, zijn zwarte bovenzijde, zijn witte onderzijde, behalve de buik, die een bruine vlek heeft. Hij heeft een zwarte kap, een zwarte snavel en een wit ‘hoefijzer’ aan het uiteinde van zijn staart.

 

Grote pijlstormvogel

Grote pijlstormvogel (foto: Patrick Coin)

 

Voortplanting: Broeden doen ze vanaf oktober of november in zelf uitgegraven legers in dichtbegroeid grasland of bosgebied. Het vrouwtje legt één ei dat gedurende 56 dagen bebroed wordt. Na ongeveer 120 dagen is de jonge vogel zelfstandig.

Voedsel: Vis en pijlinktvis.

Bedreigingen: Globaal gezien niet bedreigd.

Weetjes:

  • De grote pijlstormvogel is een van de weinig vogelsoorten die van de broedkolonies in het zuidelijke halfrond naar het noordelijke halfrond trekt. Bij de meeste trekvogels is dit juist andersom.

Meer info:

 

Naar boven