Het Laatste Continent
Inhoud

 

Dierenwereld - Vogels

Kaapse stormvogel

 

Wetenschappelijke naam: Daption capense

Engelstalige naam: Cape Petrel

Aantal: Naar schatting 2 miljoen vogels.

Beschermingsstatus: Veilig (IUCN, 2012)

Waar te vinden: Je vindt ze rondom het ganse Antarctische continent. Broeden doen ze op verschillende eilanden rond Antarctica en op sub-Antarctische eilanden. Sommige paren broeden meer naar het noorden, zoals op de Auckland Islands, de Chatham Islands en Campbell Island. Maar de meeste zijn te vinden op het Antarctische Schiereiland en op de eilanden van de Scotiazee. Ze broeden ook op andere plekken op het continent, eveneens op South Georgia, de Balleny Islands en Kerguelen. Overwinteren doen ze tot in Angola, Australië en zelfs de Galapagoseilanden.

Spanwijdte: 80-91 cm

Lengte: 35-42 cm

Gewicht: 440 gr

Uiterlijke kenmerken: De Kaapse stormvogel is gemakkelijk te herkennen aan het zwart-witte patroon op de bovenzijde. De onderzijde is meestal wit. De kin en keel zijn zwart en de staart heeft een zwart uiteinde. De ondervleugels zijn wit met zwarte randen. De snavel en poten zijn zwart.

 

Kaapse stormvogel

Kaapse stormvogel (foto: Jenny Varley)

 

Voortplanting: Kaapse stormvogels zijn monogaam en de koppels blijven meestal hun hele leven samen. Ze broeden in kolonies en nestelen op rotsachtige kliffen of grond, niet verder dan een kilometer verwijderd van de zee. De nesten maken ze van kleine rotsstenen en grind, vaak onder een overhangend rots voor bescherming. Het vrouwtje legt één ei in november dat door beide ouders gedurende 45 dagen bebroed wordt. De beurtrol van het mannetje duurt gemiddeld een dag langer dan dat van het vrouwtje. Na 45 dagen is de jonge vogel zelfstandig.

Voedsel: Vooral krill, pijlinktvis en kleine vissoorten. Ze eten ook aas.

Bedreigingen: Op sommige eilanden zijn katten en ratten hun grootste vijand.

Weetjes:

  • Hun naam verwijst naar Kaap de Goede Hoop, vanwaar de eerste specimen werden meegenomen.
  • Een andere naam voor deze vogel is de ‘Pintado Petrel’. Pintado is Spaans voor "geschilderd", en verwijst naar het opvallende zwart-witte patroon op zijn rug. Pintado is ook een (toevallig?) anagram voor de geslachtsnaam Daption, wat Oudgrieks is voor ‘kleine verslinder’, een verwijzing naar de vraatzuchtig eetgewoonten van de vogel.
  • Kaapse stormvogels zijn extreem agressiever tegenover zowel hun soortgenoten als andere vogels. Ze spuwen zelfs olie naar hun concurrentie.
  • Kaapse stormvogels volgen vaak schepen waarbij ze dicht boven de boeg en naast de schepen vliegen. Hierom en omdat ze zo gemakkelijk te herkennen zijn, behoren ze tot de favoriete vogels van de reizigers in de Zuidelijke Oceaan.

Meer info:

 

 

Naar boven