Het Laatste Continent
Inhoud

 

Dierenwereld - Vogels

Kleine pijlstormvogel

 

Wetenschappelijke naam: Puffinus assimilis

Engelstalige naam: Little Shearwater

Aantal: Naar schatting 900.000 vogels.

Beschermingsstatus: Veilig (IUCN, 2012)

Waar te vinden: Ze komen bijna rondom het ganse Antarctische continent voor, zowel in subtropische als sub-Antarctische wateren. Je vindt ze ook bij de Azoren en de Kaapverdische Eilanden.

Spanwijdte: 58-67 cm

Lengte: 25-30 cm

Gewicht: 220-260 gr

Uiterlijke kenmerken: De kleine stormvogel is, zoals zijn naam al aangeeft, erg klein. Hij heeft een donkere bovenzijde en een witte onderzijde.

Voortplanting: De kleine stormvogel broedt in kolonies op eilanden en kliffen aan de kust. Ze nestelen in legers die ze enkel ’s nachts bezoeken om roofdieren, zoals grote meeuwen, te vermijden. Broeden doen ze vanaf de periode tussen einde juni en september, afhankelijk van de streek waar ze broeden. Het vrouwtje legt één ei, dat 52 tot 58 dagen bebroed wordt. Na de geboorte duurt het 70 tot 75 dagen alvorens de jonge vogel zelfstandig is.

Voedsel: Weekdieren, kleine vissoorten en krill.

Bedreigingen: De grootste bedreigingen zijn het stelen van de eieren door de mens en de aanvallen van uitheemse roofdieren.

Weetjes:

  • Op zee is hij stil, maar ’s nachts hoor je overal schor gekakel.
  • Ondanks de wetenschappelijke naam, Puffinus assimilis, is deze vogel niet verwant met de papegaaiduiker (puffin in het Engels).

Meer info:

 

 

Naar boven