Het Laatste Continent
Inhoud

 

Dierenwereld - Vogels

Atlantische geelsnavelalbatros

 

Wetenschappelijke naam: Thalassarche chlororhynchos

Engelstalige naam: Atlantic Yellow-nosed Albatross

Aantal: 80.000 tot 100.000 broedparen.

Beschermingsstatus: Bedreigd (IUCN, 2012)

Waar te vinden: Broedt op Gough Island en op de eilanden van de Tristan da Cunha-archipel. Na het broedseizoen verspreiden ze zich over de zuidelijke Atlantische en Indische Oceaan tussen de 15de en 50ste zuidelijke breedtegraad.

Spanwijdte: 200-256 cm

Lengte: 71-81 cm

Gewicht: 1,87-2,84 kg

Uiterlijke kenmerken: Zwart-witte vogels met een grijze kop, met zwart rond de ogen. De snavel is zwart met een gele bovenkant en een roze punt. De rug, staart en de bovenkant van de vleugels zijn donkergrijs. De ondervleugels en de buik zijn wit. De jonge geelsnavelalbatros lijkt op de volwassen vogel, alleen is zijn kop wit en de snavel zwart.

 

Atlantische geelsnavelalbatros

Atlantische geelsnavelalbatros (foto: Vincent Legendre )

 

Voortplanting: Geelsnavelalbatrossen broeden jaarlijks in nesten van modder en gras. In september of begin oktober leggen ze één ei dat beide ouders 71 tot 78 dagen bebroeden. Het kuiken grootbrengen duurt zo’n 130 dagen.

Voedsel: Vis en inktvis.

Bedreigingen: De geelsnavelalbatros is vaak het slachtoffer van langelijnvisserij. Ze raken verstrikt in de netten en verdrinken.

Weetjes:

  • De jacht op kuikens en volwassen geelsnavelalbatrossen is verboden op Tristan da Cunha. Illegale stroperij komt nauwelijks nog voor.
  • Er zijn initiatieven genomen om de geelsnavelalbatros te beschermen, onder meer door het tellen van de vogels op Gough Island. Gough Island en Inaccessible Island zijn nu ook natuurgebieden, Gough Island zelfs natuurerfgoed.

Meer info:

 

 

Naar boven