Het Laatste Continent
Inhoud

 

Dierenwereld - Vogels

Grijze stormvogel

 

Wetenschappelijke naam: Fulmarus glacialoides

Engelstalige naam: Southern Fulmar

Aantal: Naar schatting minstens 4 miljoen vogels.

Beschermingsstatus: Veilig (IUCN, 2012)

Waar te vinden: Grijze stormvogels komen rondom het ganse Antarctische continent voor. Je vindt ze vaak aan de rand van het pakijs. Broedkolonies bevinden zich op een aantal eilanden rond Antarctica, zoals de South Sandwich Islands, de South Orkney Islands, South Shetland Islands, Bouvet Island en Peter I Island. Ze broeden ook op verschillende plaatsen langs de kust van Antarctica. In de winter vliegen ze naar het noorden tot 40° zuiderbreedte. Ze volgen de Humboldtzeestroming tot in Peru. Af en toe zie je ze ook overwinteren voor de kusten van Zuid-Afrika, het zuiden van Australië en Nieuw-Zeeland.

Spanwijdte: 114-120 cm

Lengte: 45-50 cm

Gewicht: 0,7 gr tot 1 kg

Uiterlijke kenmerken: Ze zijn gemakkelijk te herkennen aan de bleekgrijze bovenzijde en de witte onderzijde. De randen van de vleugels zijn donker. De onderkant van de slagpennen hebben een witte schijn. De vleugeltoppen bevatten veel zwart.

 

Grijze stormvogel

Grijze stormvogel (foto: Wikipedia / Gvasquez)

 

Voortplanting: In de broedkolonies komen honderden vogels samen. Ze bevinden zich op kliffen in ijsvrije gebieden. De vogels strijken er in oktober neer. Het nest is een smalle uitgekrabde holte afgebakend met stukjes steen. Het bevindt zich op een plek die beschermd is tegen de wind op een rif of in een rotsspleet. Het vrouwtje legt einde november of begin december één ei. Beide ouders broeden het gedurende ongeveer 45 dagen uit, met beurtrollen van 3 tot 9 dagen. Na 52 dagen is de jonge vogel zelfstandig.

Voedsel: Vooral krill en vis, maar ook pijlinktvis, aas en afval, afhankelijk van de locatie.

Bedreigingen: Zuidpooljagers gaan vaak aan de haal met achtergelaten eieren en kuikens. Extreme weersomstandigheden zijn de belangrijkste oorzaken van kuikensterfte.

Weetjes:

  • Ze zoeken hun voedsel waarschijnlijk ‘s nachts.
  • Grijze stormvogels zoeken hun voedsel in groep, vaak samen met andere vogelsoorten, zoals Kaapse stormvogels, wanneer er op een bepaalde plek veel voedsel te vinden is, zoals scholen krill, of in de nabijheid van vissersboten.

Meer info:

 

 

Naar boven