Het Laatste Continent
Inhoud

 

Dierenwereld - Vogels

Wilson-stormvogeltje

 

Wetenschappelijke naam: Oceanites oceanicus

Engelstalige naam: Wilson's Storm Petrel

Aantal: Meer dan 6 miljoen vogels. Het is een van de meest voorkomende vogelsoorten in de wereld.

Beschermingsstatus: Veilig (IUCN, 2012)

Waar te vinden: Het is een evenaaroverschrijdende trekvogel. Broeden doet hij enkel op sub-Antarctische eilanden en rond het Antarctische continent. Buiten het broedseizoen vliegt hij naar de noordelijke Atlantische Oceaan, de Golf van Alaska en over de ganse Indische Oceaan.

Spanwijdte: 38-42 cm

Lengte: 15-19 cm

Gewicht: 28-50 gr

Uiterlijke kenmerken: Het Wilson-stormvogeltje is geheel donker met een enkele witte band over de romp en soms lichtere strepen boven en onder de vleugels. In de vlucht steken zijn poten achter zijn staart uit.

 

Wilson-stormvogeltje

Wilson-stormvogeltje (foto: Patrick Coin)

 

Voortplanting: Het Wilson-stormvogeltje nestelt in kolonies die dicht bij de zee liggen. Hij bouwt zijn nest in rotsspleten of in kleine legers uitgegraven in mulle grond. Soms broeden ze in de nabijheid van prions en andere stormvogels. In november legt het vrouwtje één ei dat gedurende 33 tot 59 dagen bebroed wordt. Na 46 tot 97 dagen is de jonge vogel zelfstandig.

Voedsel: Schaaldieren, zoals krill, drijvende karkassen en afval van schepen.

Bedreigingen: Op sommige sub-Antarctische eilanden eisen uitheemse katten en ratten een grote tol. De zuidpooljager is ook een grote vijand. Afnemend krill kan op lange termijn een probleem vormen.

Weetjes:

  • Zijn naam is een eerbetoon aan de Schots-Amerikaanse ornitholoog Alexander Wilson (1766-1813).
  • Wanneer hij op zee voedsel zoekt, huppelt, wandelt en trippelt het Wilson-stormvogeltje over het wateroppervlak. Soms stopt hij zelfs even met opgeheven vleugels en bungelende poten. Af en toe ‘wandelt’ hij zelfs achteruit. In Peru zijn de vogels bekend als bailarines, balletdansers.

Meer info:

 

 

Naar boven