Het Laatste Continent
Inhoud

 

Dierenwereld - Vogels

Zuid-Georgisch alkstormvogeltje

 

Wetenschappelijke naam: Pelecanoides georgicus

Engelstalige naam: South Georgia Diving Petrel, Georgian Diving Petrel

Aantal: Verschillende miljoenen broedparen.

Beschermingsstatus: Veilig (IUCN, 2012)

Waar te vinden: Het Zuid-Georgisch alkstormvogeltje bouwt zijn in kolonies op sub-Antarctische eilanden. Hij broedt op South Georgia, de Prince Edward Islands, de Crozet Islands, Kerguelen en Heard Island. In Nieuw-Zeeland broedt hij op Codfish Island. Na het broedseizoen verspreidt hij zich over de omringende oceanen. Ze zijn al eens gespot op de Falklandeilanden en in Australië.

Spanwijdte: 32 cm

Lengte: 18-22 cm

Gewicht: 90-150 gr

Uiterlijke kenmerken: Hij is wit aan de onderzijde en donker aan de bovenzijde. Zijn snavel is breed aan de basis en loopt in een curve naar de punt toe. Zijn poten zijn blauw.

Voortplanting: Het Zuid-Georgisch alkstormvogeltje nestelt in legers of spleten in puinhellingen, of tussen het gras. Het vrouwtje legt één ei dat gedurende 44 tot 52 dagen bebroed wordt. Na 43 tot 60 dagen is de jonge vogel zelfstandig.

Voedsel: Schaaldieren zoals krill en vlokkreeften, maar ook kleine vissen en pijlinktvis.

Bedreigingen: Op sommige eilanden gaan zuidpooljagers, katten, ratten en weka's aan de haal met kuikens en eieren. Het Zuid-Georgisch alkstormvogeltje werd uitgeroeid op Auckland Island door zeeleeuwen die hun legers met de grond gelijk maakten. Ook vee en schapen vernielen soms hun legers.

Meer info:

 

 

Naar boven