Het Laatste Continent
Inhoud

 

Dierenwereld - Pinguïns

Macaronipinguïn

 

Wetenschappelijke naam: Eudyptes chrysolophus

Aantal: ongeveer 12 miljoen paren

Beschermingsstatus: Kwetsbaar (IUCN, 2013)

Waar te vinden: De meeste macaronipinguïns leven ten zuiden van het poolfront, in subantarctische of warmere Antarctische wateren. Ze leven in kolonies op de Scotiarug en op South Georgia. Enkele paren nestelen met andere soorten op de South Sandwich Islands.

Lengte: 71 cm

Gewicht: 3,1 tot 6,6 kg

Uiterlijke kenmerken: De macaronipinguïn heeft een zwarte kop en rug en een witte buik. De snavel en de poten zijn oranje. Opvallend is de donkergele kuif op zijn voorhoofd.

 

Macaronipinguïn

Macaronipinguïn (links) samen op de foto met een kinbandpinguïn en enkele Adéliepinguïns
(foto: Philip Spindler / National Science Foundation)

 

Voortplanting: Macaronipinguïns graven hun nest in het zand of tussen stenen en dragen ook stenen aan. Ze leggen begin november twee eieren. Het eerste ei is kleiner dan het tweede en heeft weinig kans op succes. Na 34 dagen is het tweede ei uitgebroed. De eerste weken bewaakt het mannetje het kuiken terwijl het vrouwtje in zee voedsel zoekt. Begin januari zorgen beide ouders voor eten. In maart verlaten de jonge vogels de kolonie.

Voedsel: Macaronipinguïns eten vooral krill, maar ook kleine vissen en inktvissen. De macaronipinguïn consumeert per jaar meer zeeleven dan om het even welke andere zeevogel.

Bedreigingen: Zeeluipaarden en pelsrobben jagen in zee op macaronipinguïns. Zuidpooljagers, Zuidpoolkippen en Dominicanermeeuwen hebben het gemunt op eieren. Zuidpooljagers en reuzenstormvogels vangen soms ook kuikens.

Weetjes:

  • Hun vreemde naam hebben ze aan te danken aan hun gele oorpluimen. In de 18de eeuw waren er jonge Engelse reizigers die zich, om op te scheppen dat ze in het verre Italië geweest waren, nogal modieus kleedden. Ze droegen dan onder meer hoeden met veren en lieten hun haar verven. Deze reizigers werden smalend de macaroni dandy's genoemd. Toen Britse poolreizigers voor het eerst een macaronipinguïn zagen, moesten ze meteen aan de Londense dandy's denken.

Meer info:

 

Naar boven