Het Laatste Continent
Inhoud

 

Dierenwereld - Pinguïns

Rotsspringer

 

Andere namen: rotspinguïn, geelkuifpinguïn

Wetenschappelijke naam: Eudyptes chrysocome

Aantal: 3,7 miljoen paren

Beschermingsstatus: Kwetsbaar (IUCN, 2012)

Waar te vinden: Rotsspringers broeden op broeden elke sub-Antarctisch eiland.

Lengte: 45-55 cm

Gewicht: 2 tot 3,8 kg

Uiterlijke kenmerken: De rotsspringers is de kleinste Antarctische pinguïn. Kenmerkend zijn de mahoniekleurige snavel, de gele wenkbrauwen en de rode ogen. Ook de vorm van hun kuif is opvallend: ze hebben een dunne gele streep die net achter de snavel begint en enkele centimeter naar achter op de kop voortloopt, en dan eindigt in een lange afhangende kuif.

 

Rotsspringer

Rotsspringer (foto: Samuel Blanc)

 

Voortplanting: Rotsspringers hebben hetzelfde broedgedrag als macaronipinguïns. Ze broeden ook vaak samen. Begin november leggen ze twee eieren, waarvan het eerste kleiner is dan het tweede. Meestal wordt enkel het tweede uitgebroed. Dit duurt 33 dagen. Tijdens de eerste tien dagen blijven beide ouders bij het ei. Daarna gaat het mannetje naar zee op zoek naar voedsel. Een tiental dagen later draaien ze de rollen om. Het mannetje blijft bij het ei tot het kuiken geboren wordt en houdt dit daarna nog 25 extra dagen vol terwijl de moeder voedsel zoekt voor het kleintje. Daarna mag het mannetje boodschappen gaan doen.

Voedsel: Rotsspringers eten vooral krill, en af en toe ook vis en pijlinktvis.

Bedreigingen: De laatste 30 jaar is de populatie met 24 procent achteruit gegaan. Rotsspringers worden bedreigd door habitatverlies en verwildering, menselijke activiteiten en vervuiling. Ook de commerciële jacht op pijlinktvis zorgt voor een tekort aan voedsel.

Weetjes:

  • Er bestaan drie ondersoorten rotsspringers: de zuidelijke (Eudyptes chrysocome), de oostelijke (Eudyptes (chrysocome) filholi) en de noordelijke (Eudyptes moseleyi).
  • De rotsspringer heeft de gewoonte om op klippen te klimmen en van de ene rots naar de andere te springen (vandaar zijn naam).
  • Op de hoes van het album Penguin van Fleetwood Mac staat een rotsspringer. De rotsspringer werd de mascotte van Fleetwood Mac.
  • Rotsspringers zijn luidruchtige en opvliegende (figuurlijk gezien) vogels. Ze vallen alles en iedereen aan die hen durft te storen.

Meer info:

 

Naar boven