Het Laatste Continent
Inhoud

 

Geschiedenis - Biografieën

Robert Falcon Scott

 

Robert Falcon Scott wordt op 6 juni 1868 geboren in Devonport, nabij Plymouth (Engeland). Thuis noemt iedereen hem Con, een afkorting van zijn tweede voornaam (Falcon). Zijn vader, John Edward Scott, is eigenaar van een brouwerij. Hij en zijn vrouw Hannah Cumming, zetten zes kinderen op de wereld, waarvan Robert als derde geboren wordt. Robert heeft vier zussen (Ettie, Rose, Grace en Katherine) en een jonger broertje, Archie.

 

Bij de marine

Robert Falcon ScottRobert gaat pas op zijn achtste naar school. Voorheen kreeg hij thuis les. Hij toont veel belangstelling voor de zeemacht. Dit is niet verwonderlijk, omdat hij vlak aan zee is opgegroeid en een aantal ooms langs vaders- en moederszijde bij de Royal Navy werken.

Om zich voor te bereiden op de cadettenexamens van de Royal Navy, sturen zijn ouders Robert naar de Stubbington House School in Fareham. In 1881 slaagt hij voor deze examens en vanaf dan krijgt hij een opleiding op verschillende schepen. In 1883 wordt hij midshipman om via een aantal tussenstappen in 1889 tot luitenant benoemd te worden. Op een van de schepen, de HMS Active, ontmoet Robert in 1887 Clements Markham, die later een grote rol in zijn leven zal spelen.

Vanaf 1889 begint Robert Falcon Scott belangstelling voor torpedo's te tonen. Hij schrijft zich in op de HMS Vernon, een torpedo-schoolschip. Leuk voor hem is dat dit schip in Plymouth ligt, dicht dus bij zijn ouderlijk huis. In 1893 vertrekt hij naar de Middellandse Zee, maar niet voor lang. Een jaar later krijgt zijn vader namelijk financiële problemen. Jaren eerder had hij zijn brouwerij verkocht om op zijn gemak te kunnen tuinieren, maar door een verkeerde investering is vader John genoodzaakt opnieuw werk te gaan zoeken. Robert keert even terug naar Devonport en helpt zijn vader een nieuwe job te vinden. John wordt manager van een andere brouwerij.

Wanneer Robert in 1896 op de Empress of India actief is, ontmoet hij voor de tweede keer Clements Markham, die nu voorzitter is van de Royal Geographical Society. Hoewel Markham al lang met de idee speelt om een expeditie naar Antarctica te organiseren, komt dit tijdens hun gesprek niet ter sprake. Maar Robert Falcon Scott maakt alleszins een goede indruk op Markham. Een jaar later werkt Robert op de HMS Majestic samen met luitenants Michael Barne en Reginald Skelton en officieren Edgar Evans en David Allen. Op deze mannen zal Robert later een beroep doen wanneer hij leden zoekt voor zijn Antarctica-expedities.

Op 27 oktober 1897 sterft Roberts vader op 66-jarige leeftijd aan een hartziekte. Een jaar later is het de beurt aan zijn enige broer Archie, die aan tyfus sterft. Robert voelt zich nu als enige man verantwoordelijk voor een familie met vijf vrouwen en gaat op zoek naar snelle promotie.

 

Hannah, de moeder van Robert Scott

Hannah, de moeder van Robert Scott

 

Naar Antarctica

Dat Clements Markham net op dat moment op zoek is naar kandidaten om een Antarctica-expeditie te leiden, komt voor Robert dus erg gelegen. Op 25 mei 1900 ondertekent Markham Roberts benoeming als leider van de National Antarctic Expedition (1901-1904). Meer over deze expeditie…

Op 10 september 1904 is Robert Falcon Scott opnieuw in Engeland. Hij wordt onmiddellijk tot kapitein benoemd. In 1905 verschijnt zijn boek over de expeditie: The Voyage of the Discovery. Robert geeft tal van lezingen en ontvangt eredoctoraten van de universiteit van Cambridge en Manchester.

In 1907 is zijn smetteloze loopbaan bij de marine bijna over. Robert is kapitein op de HMS Albemarle, wanneer zijn schip 's nachts tegen de Commonwealth botst. Gelukkig is er weinig schade en wordt Robert niet verantwoordelijk voor het ongeval gesteld.

In datzelfde jaar ontmoet Robert Kathleen Bruce. Zij is tien jaar jonger dan Robert, is de jongste van een gezin van elf en heeft een moeilijke jeugd doorgemaakt. Haar moeder stierf toen ze twee was. Haar vader blies zijn laatste adem uit toen Kathleen zeven jaar oud was.

Robert en Kathleen trouwen op 2 september 1908. De huwelijksreis gaat naar Etretat, een kleine vissershaven in Normandië. Het prille koppel neemt zijn intrek in Buckingham Place Road 174 in Londen. Op 14 september wordt hun enige zoon geboren, die de naam Peter Markham krijgt (naar Peter Pan en Clements Markham die peter wordt van de baby).

 

Kathleen Bruce

Kathleen Bruce

 

De laatste expeditie

Ondertussen is de grote rivaal van Robert, Ernest Shackleton, opnieuw naar Antarctica getrokken. Hoewel Shackleton er niet is in geslaagd de geografische zuidpool te bereiken, is zijn terugkeer op 14 juni 1909 een ware triomftocht. Dit stimuleert Robert om vol overgave aan een nieuwe Antarctica-expeditie te beginnen. De geografische zuidpool moest eraan geloven…

 

Robert Falcon Scott tijdens de Terra Nova-expeditie

Robert Falcon Scott tijdens de Terra Nova-expeditie

 

De rest van het verhaal is bekend (meer over de Terra Nova-expeditie). Op 18 januari 1912 staat Robert Falcon Scott, samen met Edward Wilson, Henry Bowers, Lawrence Oates en Edgar Evans, als eerste Brit op de geografische zuidpool. Alleen was Roald Amundsen hem voor geweest. De terugkeer naar de basis is een ware nachtmerrie. Op 29 maart maakt Robert zijn laatste aantekening in zijn dagboek:

"Sinds de 21ste heeft het onafgebroken uit het west-zuidwesten en het zuidwesten gestormd. De 20ste hadden wij nog brandstof om voor elk twee kopjes thee te zetten en proviand voor twee dagen. Elke dag wilden wij naar het depot, 20 kilometer hiervandaan, lopen, maar buiten de tent woedt nog steeds een hevige sneeuwstorm. Ik heb de hoop opgegeven dat de omstandigheden zullen verbeteren. Maar wij blijven tot het einde toe volhouden, hoewel wij steeds meer uitgeput raken. Het einde is nabij. Het is jammer, maar ik geloof dat ik niet meer verder kan schrijven. Mijn laatste woorden. In godsnaam - zorg voor onze nabestaanden."

Robert Falcon Scott sterft waarschijnlijk op 30 maart 1912. Acht maanden later wordt zijn lichaam, samen met dat van Wilson en Bowers teruggevonden. Ze worden ter plaatse onder een hoop stenen en ijs begraven. Het graf wordt gemarkeerd door een van skilatten gemaakt kruis.

 

Kruis op Observation Hill (Ross Island) ter nagedachtenis van Robert Falcon Scott en zijn vier gestorven metgezellen

Kruis op Observation Hill (Ross Island) ter nagedachtenis van Robert Falcon Scott
en zijn vier gestorven metgezellen
(foto: Aaron Spitzer / National Science Foundation)

 

Ter nagedachtenis van Robert Falcon Scott wordt het Scott Polar Research Institute opgericht in Cambridge. Zijn vrouw Kathleen hertrouwt in 1922 met Edward Young. Ze krijgen één zoon: Wayland Young.

Peter Scott, de enige zoon van Robert, sterft in 1989.

 

 

Naar boven