Het Laatste Continent
Inhoud

 

Dierenwereld - Walvissen

Blauwe vinvis

 

Wetenschappelijke naam: Balaenoptera musculus

Engelstalige naam: Blue whale

Aantal: Mogelijk 20.000 tot 30.000 walvissen

Beschermingsstatus: Bedreigd (IUCN, 2008)

Waar te vinden: Blauwe vinvissen leven op volle zee maar blijven aan de oppervlakte omdat hun voedsel zich daar ook bevindt. 's Zomers bevinden ze zich aan de rand van het pakijs, 's winters meer in subtropische wateren. De gebieden waar ze zich bevinden zijn onder andere de Indische Oceaan en de open wateren van de Grote Oceaan. De blauwe vinvis waagt zich verder in het Antarctische ijs dan alle andere baleinwalvissen op de dwergvinvis na. Ze leven alleen of in groepjes van twee of drie.

Lengte: 20 tot 30 meter

Gewicht: 80 tot 150 ton

Uiterlijke kenmerken: De blauwe vinvis heeft een blauwgrijs lichaam. Ondanks zijn afmetingen heeft hij een slank voorkomen. Hij heeft slechts een kleine rugvin die kort zichtbaar is tijdens het duiken. Tijdens het uitademen ontstaat een spectaculaire waternevel van ongeveer 9 meter hoog. De blauwe vinvis is een baleinwalvis. In zijn mond heeft hij geen tanden. In zijn bovenkaak hangen ongeveer 300 baleinplaten van elk zo’n één meter lang, waarmee ze hun voedsel uit het water filteren.

 

Blauwe vinvis

Blauwe vinvis (foto: David Slater)

 

Voortplanting: De voorplanting vindt plaats tijdens de winter. Als meerdere mannetjes met één vrouwtje willen paren gaan ze er allemaal omheen zwemmen en proberen met haar te paren. Een wonderlijk feit hierbij is dat niet het eerste maar het laatste mannetje nakomelingen verwekt. Het sperma van het laatste mannetje spoelt het sperma van het voorgaande mannetje weg. De vrouwtjes baren om de 2 tot 3 jaar. De draagtijd is ongeveer 11 maanden. Bij de geboorte weegt het kalf ongeveer 2,5 ton en is hij ongeveer 7 meter lang. Het drinkt 380 tot 570 liter melk per dag. De jonge mannelijke blauwe vinvis is seksueel volwassen wanneer hij 8 tot 10 jaar oud is, de vrouwelijke wanneer ze 5 is.

Voedsel: Per dag eet een volwassen blauwe vinvis ongeveer 3,6 ton krill. Hun jachtmethode bestaat erin om zo'n 500 meter te duiken en daarna terug naar boven te gaan met opengesperde mond. Met hun baleinen filteren ze de voedingsstoffen uit het water. Per duik nemen ze ruim 1,2 ton voedsel tot zich.

Bedreigingen: Van midden de 19de tot midden de 20ste eeuw werd er volop jacht gemaakt op de blauwe vinvis. In het seizoen 1930–31 werden er in Antarctica alleen al 29.400 blauwe vinvissen gedood. De jacht op de blauwe vinvis is sinds 1966 verboden. Net op tijd want er waren maar een paar duizend dieren over. Sindsdien groeit de populatie traag opnieuw aan. De grootste bedreiging op dit moment is de klimaatverandering. Ook van de sonar van marineschepen heeft hij last. Door hun enorme afmetingen heeft de blauwe vinvis, buiten de mens, geen natuurlijke vijanden. Al komt het wel eens voor dat een groep orka’s hem aanvallen en in zijn staartvin bijten.

Weetjes:

  • De blauwe vinvis is voor zover bekend het grootste dier dat ooit op Aarde geleefd heeft.
  • De vrouwtjes zijn groter dan de mannetjes.
  • Het woord ‘musculus’ in de wetenschappelijke naam is Latijn voor gespierd. Het is ook het verkleinwoord van het Latijnse ‘mus’, dat muis betekent. De wetenschappelijke naam is dus misschien een grapje van Carl Linnaeus, die de wetenschappelijke naam bedacht in 1758.
  • Een blauwe vinvis heeft een longcapaciteit van 5000 liter en een hart dat 500 kilo weegt.
  • Een blauwe vinvis kan 80 tot 100 jaar oud worden.
  • De blauwe vinvis staat, net zoals de bultrug, bekend om zijn gezang dat tot 180 decibel luid kan zijn. De roep kan over een afstand van honderden kilometers worden gehoord.

Meer info:

 

 

Naar boven