Het Laatste Continent
Inhoud

 

Geschiedenis - Expedities

De Gauss-expeditie van Erich von Drygalski

 

Erich von DrygalskiDe wetenschappelijke expedities volgen elkaar snel op. Ook Duitsland begint zich ermee te bemoeien. Op 11 augustus 1901 vertrekt een expeditie onder leiding van Erich von Drygalski naar Antarctica. Maar op het moment dat de Duitsers nieuw land ontdekken, Kaiser Wilhelm II Land, raakt het schip, de Gauss, vast in het pakijs.

Von Drygalski probeert er maar het beste van te maken en organiseert tijdens de winter enkele wetenschappelijke expedities, waarbij onder meer de Gaussberg ontdekt wordt. Diezelfde maand nog maakt Von Drygalski een ballonvlucht. Het is net geen primeur. Aan de andere kant van Antarctica deed Robert Falcon Scott een maand eerder hetzelfde (zie verder).

Op 21 april vertrekt von Drygalski met enkele collega's met hondensleden naar de Gaussberg. Nadat geologisch en magnetisch onderzoek wordt gedaan, keert de expeditie terug. Maar onderweg worden ze verrast door een sneeuwstorm. Ze raken de weg kwijt maar hebben veel geluk. Opeens staan ze voor de met sneeuw bedekte Gauss.

 

Von Drygalski maakt zich klaar om een ballonvlucht te maken

Von Drygalski maakt zich klaar om een ballonvlucht te maken

 

Vanaf dan wordt alle energie aangewend om het schip los te krijgen. Er wordt een kanaal uitgezaagd, met explosieven wordt geprobeerd het ijs in stukken te breken, maar niets helpt. Op een dag ziet von Drygalski dat het roet van de schoorsteen dat op het ijs terecht is gekomen, dit ijs doet smelten. De zwarte kleur absorbeert het zonlicht en daar kan het ijs niet tegen. Meteen geeft von Drygalski de opdracht om zoveel mogelijk vuilnis rond het schip te smijten. Voor een keer betekent milieuvervuiling de redding van mensenlevens. Op 8 februari 1903 raakt het schip los.

 

Volgende pagina |
Terug naar overzicht expedities |

 

Naar boven