Het Laatste Continent
Inhoud

 

Wetenschappen - IceCube

Op jacht naar neutrino’s


Op 1,5 kilometer van de Amundsen-Scott South Pole Station op de geografische zuidpool hebben wetenschappers het grootste laboratorium ter wereld gebouwd. Van een kubieke kilometer Antarctisch ijs wordt gebruik gemaakt om neutrino’s op te sporen.

 

IceCube

IceCube op de geografische zuidpool.
(foto: National Science Foundation / Elaine Hood)

 

29 instituten werken aan IceCube mee, waaronder de Vrije Universiteit Brussel, l’Université Libre de Bruxelles, de Universiteit Gent, l’Université de Mons-Hainaut en de Universiteit Utrecht. Het project krijgt onder meer geld van het Belgische Federale Wetenschapsbeleid en het Vlaamse Instituut voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT). De Belg Francis Halzen, verbonden aan de University of Wisconsin, is de bedenker en drijvende kracht achter het project.

 

Neutrino’s

Het doel van IceCube is om neutrino’s te ontdekken en daarna te achterhalen waar ze vandaan komen. Neutrino's ontstaan bijvoorbeeld bij kernfusiereacties in sterren en bij supernova-explosies. Ook zijn er bij de oerknal veertien miljard jaar geleden massa’s neutrino’s ontstaan die vrij in de kosmos rondvliegen.

Neutrino’s hebben geen elektrische lading en bijna geen massa. Ze vliegen overal dwars doorheen. Iedere seconde flitsen er minstens dertig triljard door ons lichaam. Neutrino’s detecteren is geen eenvoudige opgave. Slechts heel af en toe botsen ze met gewone atoomkernen. Bij deze botsing worden muonen geproduceerd die, wanneer ze met hoge snelheid door water of ijs bewegen, een zwak blauw lichtflitsje produceren, de zogeheten Cherenkovstraling.

 

Schematische voorstelling van IceCube

Schematische voorstelling van IceCube

 

Fotonentellers

Nabij de geografische zuidpool gaan wetenschappers nu een kubieke kilometer ijs volproppen met lichtdetectoren (fotonentellers) om dat lichtflitsje te registreren en de herkomstrichting van de oorspronkelijke neutrino te achterhalen. Opmerkelijk is dat IceCube naar de hemel kijkt die “onder” Antarctica ligt, dus naar het noordelijk halfrond van de hemel. Want boven Antarctica regent het voortdurend muonen en andere energierijke deeltjes die niet van neutrino’s afkomstig zijn. Muonen die van onderen aan komen zetten, kunnen enkel maar ontstaan zijn na een neutrinobotsing, omdat neutrino’s de enige deeltjes zijn die ongehinderd dwars door de aarde kunnen vliegen.

 

Gaten boren

IceCube is de opvolger van het kleinschaligere Amanda (de Antarctic Muon and Neutrino Detector Array), dat 700 fotonentellers had. IceCube, dat in december 2010 voltooid werd, telt er 5000. Het was een hele klus om over zulk een groot en hard bevroren oppervlakte gaten te boren van 2,5 kilometer diep. Met speciale boren, die over een gladde kogel beschikken waaruit warm water stroomt, kon men één gat boren in minder dan 40 uur. Daarna was het 'gewoon' een kwestie van de fotonenteller in het ga te stoppent, het water te laten bevriezen en het waarnemen kon beginnen.

 

Om de meetapparatuur in het ijs te stoppen worden gaten van 2,5 kilometer diep geboord

Om de meetapparatuur in het ijs te stoppen worden gaten van 2,5 kilometer diep geboord.
(foto: National Science Foundation / Peter Rejcek)

 

Antarctica is een ideale plaats om neutrino’s te ontdekken omdat het ijs donker en transparant is, waardoor de blauwe lichtflits goed waargenomen kan worden. Het ijs zorgt ook voor een stabiele ‘ondergrond’ voor de gevoelige apparatuur.

In 2013 is het wetenschappers gelukt om neutrino’s van buiten ons zonnestelsel te detecteren, al is het nog onduidelijk waar ze precies vandaan komen. Om dit te achterhalen moeten eerst echter nog veel meer neutrino’s van buiten ons zonnestelsel worden opgespoord.

Meer informatie vind je op de website van IceCube: icecube.wisc.edu

 

Naar boven