Het Laatste Continent
Inhoud

 

Geschiedenis - Expedities

De Deutschland-expeditie van Wilhelm Filchner

 

Wilhelm FilchnerDe Zwitser Wilhelm Filchner wil het groots aanpakken. Hij is van plan het continent oversteken om te zien of Antarctica uit één stuk land bestaat. Met twee schepen zou hij naar het zuiden varen. Het ene zou de Weddellzee opvaren, het andere de Rosszee. Vandaar uit zouden twee groepen naar elkaar toe lopen tot het centrum van Antarctica.

Maar Filchner kan niet genoeg geld bij elkaar krijgen. Hij moet het doen met één schip, de Deutschland. Op 4 mei 1911 verlaat de Deutschland de haven van Bremen.

In oktober en november van dat jaar verblijft de expeditie in het Noorse walvisstation Grytviken op South Georgia. Tijdens deze periode brengen ze de regio opnieuw in kaart. Op 11 december vertrekt de groep richting Weddellzee.

In het begin verloopt alles naar wens. Tussen ijsbergen laverend mag Filchner de ontdekking van de Luitpold Coast en de Filchner Ice Shelf op zijn naam schrijven. De expeditieleden besluiten hun winterkamp aan de voet van de ijsmuur op te zetten. Op 17 februari 1912 is het schip uitgeladen en is de hut zo goed als klaar. Plots worden ze opgeschrikt door iets dat op artillerievuur lijkt. Met veel lawaai begint het ijs waarop het winterkamp gebouwd is zich los te maken en richting open zee te drijven. In ijltempo moet al het materiaal terug naar de Deutschland gebracht worden, wat ook lukt.

De DeutschlandOm een herhaling van dit avontuur te voorkomen, besluit Filchner de winter door te brengen op South Georgia en in de lente terug te komen. Het pakijs denkt daar echter anders over. De Deutschland raakt op 6 maart vast en de expeditieleden moeten noodgedwongen de wintermaanden op het schip doorbrengen.

Nu hij toch in de buurt is en niets om handen heeft, besluit Filchner Morrell's Land te zoeken. In 1823 had de Amerikaanse robbenjager Benjamin Morrell op een vijftigtal kilometer van de plaats waar de Deutschland zich nu bevindt land gezien.

Op 23 juni 1912 verlaat Filchner samen met Kling, Konig en acht honden het schip. Na een tocht in barre weersomstandigheden staan ze enkele dagen later op de positie waar Morrell's Land moet liggen. Meteen kan dit land uit de kaarten geschrapt worden, want Filchner vindt onder het ijs enkel water.

Op 8 augustus sterft de kapitein van de Deutschland, Richard Vahsel, aan een ziekte. In oktober kan het schip zich uit de beklemming van het ijs bevrijden. De bemanning staat op 19 december opnieuw op vaste grond, South Georgia. Wilhelm Filchner heeft genoeg van Antarctica en keert nooit meer terug.

 

Volgende pagina |
Terug naar overzicht expedities |

 

Naar boven