Het Laatste Continent
Inhoud

 

Geschiedenis - Expedities

De Pourquoi-Pas?-expeditie van Jean-Baptiste Charcot

 

Jean-Baptiste CharcotNa zijn vorige avontuur vertrekt Jean-Baptiste Charcot op 15 augustus 1908 opnieuw naar Antarctica. Ook deze keer laat hij hiervoor een nieuw schip bouwen, de Pourquoi-Pas?.

Toen Charcot thuiskwam van zijn vorige expeditie, was zijn vrouw Jeanne, een kleindochter van Victor Hugo, het afgetrapt. Nu pakt hij het beter aan. Zijn nieuwe echtgenote, Marguerite (Meg) Cléry, gaat gewoon mee. Weliswaar niet tot in Antarctica, maar toch tot Punta Arenas.

In december 1908 bezoekt hij Deception Island, waar hij het leven redt van een van de vele Noorse walvisjagers die er actief zijn. Door zijn hand te amputeren, voorkomt hij dat een zeeman koudvuur krijgt.

Op 4 januari 1909 verlaten Charcot, de geoloog Ernest Gourdon en René Godfroy met een sloep het schip om de kust nabij Cape Tuxen te verkennen. Maar bij de terugreis blokkeert pakijs de weg naar de Pourquoi-Pas?. Tot overmaat van ramp begint het ook nog te regenen, zodat het trio in een mum van tijd tot op het bot doorweekt is. Drie dagen duurt het vooraleer de bemanning van de Pourquoi-Pas? de vermisten terugvindt. De vreugde is maar van korte duur, want net als de Français botst het schip tegen een rots. De schade kan gelukkig snel hersteld worden.

In januari 1909 vertoeft de Pourquoi-Pas? in de buurt van Graham Land. De expeditie brengt Adelaide Island in kaart en stelt vast dat het eiland veel groter is dan gedacht. Tussen Adelaide Island en Alexander Island ontdekt Charcot een baai die hij - naar zijn vrouw - Marguerite Bay noemt.

De winter brengen ze door op Petermann Island, in een baai die ze Port Circumcision noemen. Op 11 januari 1910 ontdekt Charcot op 70° zuiderbreedte en 76° westerlengte land dat nog niet in kaart is gebracht. Hij noemt het Charcot Land, naar zijn vader. Later stelt men vast dat het eigenlijk een eiland is.

 

De Pourquoi-Pas? voor Port Circumcision

De Pourquoi-Pas? voor Port Circumcision

 

De tweede expeditie van Jean-Baptiste Charcot is een groot succes. De kaarten die dankzij de expeditie konden gemaakt worden, werden 25 jaar later nog gebruikt door robben- en walvissenjagers.

 

Volgende pagina |
Terug naar overzicht expedities |

 

Naar boven