Het Laatste Continent
Inhoud

 

Het continent - Antarctica vs. het noordpoolgebied


Beide poolstreken van onze aarde lijken misschien op elkaar, omdat het er erg koud is, maar toch zijn er grote verschillen tussen Antarctica en het noordpoolgebied. Een overzicht:

Antarctica
Het noordpoolgebied
Antarctica is een continent omringd door zee. Het noordpoolgebied is een (bevroren) oceaan omringd door land.
kaart Antarctica
kaart noordpoolgebied
De gemiddelde jaartemperatuur op de geografische zuidpool bedraagt -50 graden Celsius. De gemiddelde jaartemperatuur op de geografische noordpool bedraagt -18 graden Celsius.
De geografische zuidpool bevindt zich op 2836 meter boven de zeespiegel. De geografische noordpool bevindt zich 1 meter boven de zeespiegel.
In Antarctica leven pinguïns, maar geen ijsberen. Enkel zeezoogdieren (walvissen en robben), maar geen landzoogdieren. In het noordpoolgebied leven ijsberen, maar geen pinguïns. Je vindt er landzoogdieren (rendieren, wolven, muskusossen, hazen, lemmingen, vossen) en zeezoogdieren (walvissen, robben, ijsberen).
Enkel mossen op 82° zuiderbreedte. Wel flora op de sub-Antarctische eilanden. Ongeveer negentig soorten bloeiende planten op 82° noorderbreedte.
Enkel bevolkt door wetenschappers en personeel van de wetenschappelijke basissen. Er wonen inheemse volkeren (Inuit).
Er bevinden zich permanente onderzoeksbasissen. Geen permanente onderzoeksbasissen, omdat dit onmogelijk is wegens het drijvende zeeijs.
De geografische zuidpool werd op 14 december 1911 bereikt door Roald Amundsen, Olav Bjaaland, Helmer Hanssen, Sverre Hassel en Oscar Wisting (meer hierover). De geografische noordpool werd vermoedelijk voor het eerst bereikt door Robert Peary, Matthew Henson en vier Inuit op 6 april 1909, al wordt deze claim niet door iedereen geloofd. Frederick Cook beweerde de geografische noordpool te hebben bereikt op 21 april 1908, maar dit wordt als een leugen beschouwd.

 

 

Naar boven