Het Laatste Continent
Inhoud

 

Boeken over Antarctica

Marc de Bel - Het blik van de Belgica

 

 

Uitgever: Manteau, Antwerpen
Verschijningsdatum: 2007
Aantal blz.: 248
ISBN: 978 90 223 2201 7

 

terug naar literatuurlijst

Het blik van de Belgica

 

De achterflap:

Alexander wint de eerste prijs in de Grote Greenpeacewedstrijd en mag vergezeld van een volwassen begeleider met een cruiseship naar Antarctica. Helaas heeft mams geen zin om naar een bende geschifte pinguïns, een kudde stome walvissen of een met uitsterven bedreigde ijsbeer te gaan kijken en paps heeft het te druk met zijn nieuwe job. Pech dus voor Alexander. Tot oom Trotter uit de lucht komt vallen en hem de leukste, spectaculairste en spannende kerstvakantie van zijn leven bezorgt.

 

Mijn mening:

Het Internationale Pooljaar, de bouw van een nieuwe Belgische poolbasis, allerhande (animatie)films over pinguïns, An Inconvenient Truth van Al Gore,… Antarctica is hot de laatste tijd. En dat blijkt ook uit het aantal boeken dat onlangs verscheen met dit boeiende continent als thema of setting. Ook Marc de Bel sprong op de kar en schreef een spannend jeugdboek waarin de legendarische zuidpoolexpeditie van Adrien de Gerlache aan het einde van de twintigste eeuw een grote rol speelt.

Het gebeurt niet vaak dat ik een jeugdboek lees en ik had zeker nooit gedacht dat ik ooit iets van Marc de Bel zou lezen. Ik lees wel de Kriegelstrips, maar dit meer omdat ik een liefhebber ben van de tekenstijl van Steven Dhondt. Maar als het over Antarctica gaat, schuif ik graag mijn vooroordelen opzij. En kijk, ik heb Het Blik van de Belgica zelfs met plezier gelezen. Voor dit boek haalde de Bel Alexander en oom Trotter opnieuw van stal. Alexander wint een reis naar Antarctica (de gelukzak). Zijn ouders kunnen (vader) en willen (moeder) niet mee, maar gelukkig daagt oom Trotter op en hij hoeft er geen twee keer over na te denken. Het is het begin van een spannend avontuur op het Antarctische ijs, waarbij de zoektocht van het verloren gegane dagboek van Jan van Mirlo, een van de matrozen op de Belgica, centraal staat.

Ondanks het wat langdradige begin - het duurt een hele tijd voordat we eindelijk in Antarctica belanden - is Het Blik van de Belgica een boeiend boek. Eerst heeft het veel weg van een gewoon reisverslag (een deel is zelfs in dagboekvorm geschreven). Interessant, vooral omdat Alexander en oom Trotter grotendeels dezelfde plaatsen aandoen als ik tijdens mijn reis naar Antarctica. Ik herkende dus nogal veel van wat zij allemaal zagen en meemaakten. Spannend wordt het pas in het tweede deel van het boek, waarin Alexander en zijn oom een man en zijn dochter ontmoeten en samen met hen op zoek gaan naar het dagboek van Jan van Mirlo. Ook al is dit deel niet altijd even geloofwaardig, het brengt eindelijk wat vaart in het boek, waardoor het toch een fijne avonturenroman wordt. Opmerkelijk is dat dit de tweede jeugdroman is met Jan van Mirlo in een belangrijke rol, na De Winter van de Belgica van Willy Schuyesmans.

De grootste verdienste van Het Blik van de Belgica is dat het probeert om jongeren belangstelling te doen krijgen voor Antarctica. Marc de Bel schrijft op een overtuigende manier over het min of meer ongerepte landschap van het continent en over het belang om dit zo te houden. Nochtans is hij er zelf nooit geweest. Maar bij het schrijven van het boek kreeg hij hulp van Dixie Dansercoer, Jozef Verlinden (auteur van Poolnacht, een standaardwerk over de Belgica-expeditie) en reisleider Herman Hannon. Zij kregen als dank een rolletje in het boek.

 

terug naar literatuurlijst |

 

Naar boven