Het Laatste Continent
Inhoud

 

Geschiedenis - Expedities

Nazi's in Antarctica

 

Vlak voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft er niemand om begrijpelijke redenen belangstelling voor Antarctica. Toch niet om er wetenschappelijk onderzoek te verrichten. Het continent vinden de oorlogsmachten wel interessant om strategische militaire redenen.

Logo NeuschwabenlandOp 17 december 1938 vertrekt vanuit de haven van Hamburg in het grootste geheim het schip de Schwabenland naar Antarctica, met 57 bemanningsleden aan boord. Op bevel van Hermann Göring moet de expeditie onder leiding van kapitein Alfred Ritscher (1879-1963) zoveel mogelijk gebieden voor Duitsland opeisen en ze tegelijkertijd vanuit de lucht fotograferen.

De Schwabenland blijft maar een goede zeven dagen in Antarctica, maar de expeditie slaagt er toch in om in die korte tijdsspanne 250.000 vierkante kilometer vast te leggen op zo'n 11.000 luchtfoto's. Nazi-Duitsland eist het gebied tussen 20° westerlengte en 20° oosterlengte op en noemt het gebied Deutsch Neuschwabenland. Om de Duitse territoriale aanspraken af te bakenen, worden honderden metalen pinnen met het swastika-embleem op het ijs gedropt. Tot groot ongenoegen van Noorwegen, dat het gebied heeft ontdekt. De Duitsers hebben plannen om er een walvisstation te bouwen en een permanente onderzoeksbasis. Door de Tweede Wereldoorlog en de Duitse nederlaag, komt er van deze plannen niets in huis. Met het Antarctisch Verdrag van 1957 krijgt Neuschwabenland grotendeels andere namen: Dronning Maud Land, Princess Martha Coast en Princess Astrid Coast, waar later de Belgische Koning Boudewijnbasis zou komen.

 

De Schwabenland

De Schwabenland

 

 

Operation Tabarin

Omdat Groot-Brittannië vermoedt dat nazi-Duitsland afgelegen eilanden gebruikt als schuilplaats voor bevoorradingsschepen en duikboten, die geallieerde schepen moeten kelderen, zet het de ultrageheime missie Operation Tabarin op. In januari 1944 vertrekken vanop de Falkland-eilanden twee oorlogsschepen, de HMS William Scoresby en de HMS Fitzroy, onder bevel van luitenant James Marr (1902-1965), die in de jaren twintig nog lid is geweest van de Quest-expeditie van Ernest Shackleton. Zowel op Deception Island als op Wiecke Island wordt een permanente basis gebouwd. Niet enkel om de Duitsers in de gaten te houden, ook om ervoor te verhinderen dat de Amerikanen of de Argentijnen dit gebied komen inpikken. Een jaar later komt er ook nog een basis in Hope Bay. Na de Tweede Wereldoorlog worden deze basissen overgedragen aan de British Antarctic Survey. Een van de basissen, Port Lockroy, is nu een door toeristen druk bezochte museum, souvenirwinkel en postkantoor.

 

Bronnen:

 

Volgende pagina |
Terug naar overzicht expedities |

 

Naar boven