Het Laatste Continent
Inhoud

 

Geschiedenis - Belgen in Antarctica

De resultaten van de Belgica-expeditie

 

De Belgica-expeditie was de eerste die in Antarctica overwinterde. Het was ook de eerste expeditie waarbij wetenschappelijk onderzoek centraal stond. De resultaten liegen er dan ook niet om. Of om het met de woorden van Georges Lecointe te zeggen: "Wij hebben ook nog wat anders meegebracht dan een overwintering en twee doden."

De expeditie bracht een deel van het Antarctisch schiereiland in kaart. Voor het eerst voer een schip in de Gerlache Straat. Ook de ontdekte eilanden en gebieden kregen "Belgische" namen: Brabant Island, Anvers Island, Liège Island, Vlaanderen Baai. De twee expeditieleden die de reis niet overleefden werden herdacht met Danco Land en Wiencke Island.

De expeditie deed de eerste betrouwbare metingen van het aardmagnetisme in Antarctica. Er werden ongeveer 700 rotsmonsters verzameld. Het waren bijna allemaal magmatische gesteenten; ze vormden het bewijs van de vulkanische oorsprong van de eilanden rond de Gerlache Straat. Belangrijk was ook de ontdekking van de verbinding tussen Zuid-Amerika en het Antarctische schiereiland.

Voor de eerste keer werd een volledige reeks meteorologische observaties gedaan gedurende een heel jaar. Het klimaat in het gebied waar de Belgica overwinterde kan alsvolgt samengevat worden: zeer weinig kalme dagen, zeer veel bewolking, veel mist, veel sneeuw en hoge luchtvochtigheid. De meteorologen bestudeerden optische verschijnselen zoals: zuiderlicht, luchtspiegelingen, verkleuringen van wolken, groene straling, witte regenboog met kransen, kringen rond de zon en maan, bijzonnen, bijmanen... Op basis van zijn waarnemingen schreef Dobrowolski later twee werken: een over de structuur en vorm van rijm- en ijskristallen en een over de structuur en vorm van de wolken.

De flora in Antarctica werd voor het eerst grondig bestudeerd. Tot de buit behoorde: 19 nieuwe soorten mossen, 33 onbekende korstmossen en 9 nieuwe soorten wier. Op zoogdieren en vogels na was de Antarctische fauna nog onbekend. De Belgica-expeditie bracht hierin verandering. De belangrijkste ontdekking was deze van de Belgica antarctica, een soort mug. Ook mijten, sneeuwvlooien en draadwormen bleken poolbewoners te zijn. De reeds gekende diersoorten, zoals pinguïns, aalscholvers, walvissen en robben, werden uitvoerig bestudeerd. In de zee viste de expeditie 188 nieuwe soorten dieren op.

 

Volgende pagina |
Terug naar overzicht hoofdstukken |

 

Naar boven